Connect with us

Proiectul minier dezastruos de la Rovina, oprit definitiv: Curtea de apel Cluj a anulat avizul de mediu

General

Proiectul minier dezastruos de la Rovina, oprit definitiv: Curtea de apel Cluj a anulat avizul de mediu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Decizia vine în urma unei intense mobilizări a localnicilor şi a organizaţiilor de mediu, care au evidenţiat probleme grave în evaluarea impactului ecologic al proiectului.

Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu pentru proiectul minier de la Rovina. Fără acest aviz de mediu, compania minieră Euro Sun Mining nu va putea începe exploatarea.

„Decizia judecătorilor nu este doar o victorie pentru Rovina, ci un semnal clar că drepturile comunităţilor locale şi protecţia mediului sunt prioritare. Hotărârea instanţei marchează un moment crucial în lupta pentru protecţia mediului din România, ” a declarat Roxana Pencea Brădăţan, din partea Declic.

Proiectul, care prevedea exploatarea aurului şi cuprului într-o zonă vastă din judeţul Hunedoara, a stârnit îngrijorări serioase legate de impactul său ecologic şi social. Decizia Curţii de Apel Cluj reprezintă o recunoaştere a eforturilor constante ale Asociaţiei Declic şi Asociaţiei Ecou Rovina Bucureşti, care au susţinut că avizul de mediu a fost emis fără o evaluare adecvată a impactului transfrontalier şi fără consultări adecvate cu comunităţile locale şi statele vecine.

„Prin Decizia Curţii de Apel Cluj din data de 25.04.2024 a fost menţinută sentinţa pronunţată de Tribunalul Cluj prin care a fost anulat avizul de mediu nr. 7 pentru lipsa parcurgerii procedurii transfrontaliere în etapa de evaluare strategică de mediu (ŞEA). Aceasta este o decizie de referinţă întrucât s-a reţinut (printre altele) că era obligatorie demararea procedurii de consultare transfrontalieră şi din perspectiva schimbărilor climatice. Salutăm hotărârea Curţii de Apel Cluj şi aşteptam cu interes motivarea”, a declarat Roxana Mandruţiu, avocat partner la Revnic, Cristian şi asociaţii, firma care a reprezentat Asociaţia Declic în instanţă.

Criticile aduse de avocaţii Declic au vizat şi lipsa de experienţă a companiei canadiene Euro Sun Mining în gestionarea responsabilă a deşeurilor toxice, în condiţiile în care acesta este primul proiect al firmei.

Proiectul Rovina a fost comparat în mod repetat cu alte proiecte controversate, cum ar fi Roşia Montană şi Certej, unde avizele de mediu au fost de asemenea anulate din cauza problemelor similare. Spre deosebire de proiectele Roşia Montană şi Certej, proiectul Rovina e deţinut în totalitate de o companie privată, fără participarea statului român.

Curtea a decis, de asemenea, obligarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara şi a companiei Samex România SRL la plata cheltuielilor de judecată în valoare de peste 20.000 de lei către Asociaţia Declic, reconfirmând angajamentul justiţiei de a susţine drepturile civile şi de mediu.

Această decizie este definitivă şi executorie, punând capăt unei lupte judiciare extinse şi marcând o etapă importantă în protecţia mediului şi a patrimoniului României.

Decizia Curţii de Apel Cluj a fost dată în dosarul cu nr 5220 /117/2022si poatefi citită în integralitate aici:
https://portal.just.ro/33/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=11700000000160697&id_inst=33

Notă: Procesul este iniţiat de Asociaţia Declic, asociaţie parte a reţelei Mining Watch România.

Mining Watch România este o reţea naţională de activişti şi organizaţii non-guvernamentale care lucrează pentru protejarea şi conservarea patrimoniului natural şi cultural al României. Reţeaua îşi dedică eforturile pentru a asigura că resursele naturale sunt gestionate într-un mod sustenabil şi responsabil, punând întotdeauna în prim plan bunăstarea comunităţilor locale şi protecţia mediului.

Roxana Pencea Brădăţan
Asociaţia Declic

Comunicat de presă – Asociaţia Declic

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in General

To Top