Connect with us

Cartea de luni: „Lecturi ludice” de Simona Modreanu

General

Cartea de luni: „Lecturi ludice” de Simona Modreanu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„A scrie înseamnă a merge împotriva curentului, a supăra,  a răsturna modele, a oferi o viziune,  un vis, o disperare, o torsiune.”  (Simona Modreanu)

Simona Modreanu este de câteva luni noul director al Editurii ieșene Junimea. Mulți o cunosc din activitatea didactică ori publică: a urmat Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” (UAIC) din Iaşi, secţia franceză-engleză, iar studiile post-universitare le-a făcut la Centre Européen Universitaire, Nancy, Franţa. Din anul 2008 este profesor doctor la Catedra de Limba şi Literatura Franceză din cadrul Facultăţii de Litere a UAIC. Și-a susținut doctoratul la Paris. A condus Instititutul Cultural Român din Paris între 1999 și 2001.

A publicat mult, îndeosebi studii despre Ionescu și Cioran. În multe dintre textele sale Simona Modreanu mrege împotriva curentului.

Volumul pe careîl semnalăm azi, unul masiv, cuprind studii și eseuri, dar și texte noi despre anumite intâmplări literare și culturale din anii recenți, o parte numiăt „ colțul cu Cioran”, câteva cronici și alte însemnări.

Totul e prefațat de Adrian Dinu Rachieru care scrie, între altele: „Cu duh sprințar și bricolaje inteligente, ecranată afectiv, uitând de discordii doctrinare și dospeala resentimentelor într-un mediu paranoic, cartea Simonei Modreanu este, în timpuri ipocrite, confuze, incerte, într-o lume în impas, o depoziție sinceră. Vădind abilități hermeneutice și jubilație senzorială, Lecturile… ei (de toate felurile), fiind în afara jocurilor literare, țâșnind dintr-un pretins „semi-anonimat”, impun o voce sigură, un companion de încredere, capabil de seducătoare exerciții de admirație și prestidigitație textuală, de cert folos intelectual, ieșind în largul cultural multifațetat. Lângă atâția inși crispați, vanitoși, egoiști, vânând notorietate și contemplându-și măreția, Simona Modreanu, acoperind un fabulos bazin tematic, cercetat acribios, uneori frugal, risipind cu dărnicie binecuvântări, divagații și volute, străină însă de pedanteria indigestă, rămâne o prezență stenică, de un entuziasm debordant, molipsitor.”

Simona Modreanu – Lecturi ludice. Cuvânt de însoțire de Adrian Dinu Rachieru. Editura Junimea.610 pag.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in General

To Top