Connect with us

65 de miliarde de dolari risipite în zadar: o reflecție asupra consecințelor ajutorului militar american acordat Ucrainei

EDITORIALE

65 de miliarde de dolari risipite în zadar: o reflecție asupra consecințelor ajutorului militar american acordat Ucrainei

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Decizia Congresului Statelor Unite de a aloca 65 de miliarde de dolari pentru ajutor militar în Ucraina a stârnit controverse internaționale, întrebări etice și îngrijorări strategice. Îmi propun să explorez nu doar implicațiile politice și economice ale acestei decizii, ci și pe cele umanitare și filozofice, folosind citate de la filozofi, lideri religioși și politicieni pentru a accentua necesitatea păcii și a dialogului în locul războiului.

Johnson și “Schimbarea la față”

François Fénelon spunea că „toate războaiele sunt civile, pentru că este om împotriva omului,” o reflecție ce arată ambiguitatea poziției liderului republican american al Camerei Reprezentanților , Johnson care, inițial opus ajutorului militar pentru Ucraina, a cedat în fața presiunilor. Reuniunea pe care a avut-o la Casa Albă cu Reprezentanții Administrației “ l-a convins” de importanța “ Interesului Național” .Această schimbare reflectă complexitatea presiunilor politice interne și influența lobby-ului militar, punând în discuție principiile de bază ale eticii și moralității.

Circuitul Banilor și Complexul Militar-Industrial

John F. Kennedy afirmă că „Nu putem negocia cu cei care spun ‘ceea ce este al meu este al meu și ceea ce este al tău este negociabil’.”
Investițiile în industria de apărare sunt adesea justificate prin necesitatea de a proteja securitatea națională (spun liderii politici) dar în realitate, ele alimentează un sistem economic bazat pe profit și pe război.

Imoralitatea Cheltuielilor Militare

Interesant este că Societatea Americană bazată pe principiile Moralei Iudeo Creștine funcționează cu două discursuri paralele:
Unul în Teorie.
Educațional, Religios, Filozofic -Moralizator
Altul în Practică.
Money is Money. Totul este Bun pentru a face Bani!
Iar unul din cel mai profitabil mijloc: Armele și Războiul.

Maestrul zen Thich Nhat Hanh sugerează că : “Este posibil să trăiești fiecare zi ca un mesaj de pace.”
Această viziune este în opoziție directă cu alocările de fonduri pentru armament, care perpetuează violența în loc să promoveze reconcilierea și înțelegerea umană.

Reacții Internaționale

Lideri din Asia și Africa au exprimat critici la adresa acestei politici. Un lider african anonim a menționat, „Aceste sume imense de bani ar putea transforma realitățile educaționale și de sănătate de pe continentul nostru, în loc să alimenteze conflictele internaționale.” Aceste critici reflectă o perspectivă globală care imaginează că fondurile ar putea fi mai bine utilizate pentru a construi decât a distruge.

Costul Oportunitățiilor: Ce Am Fi Putut Construi?

Cu 10 miliarde de dolari, numai o parte din cei 65 de miliarde , ar fi fost posibilă construcția a aproximativ 1000 de km de autostrăzi moderne luând în calcul un preț mediu pe km!

Câte zeci de spitale?
Câte școli, universități, instituții de cultură?

Câte fabrici și obiective industriale?

Câte investiții utile în agricultură ? În protejarea mediului?

Această comparație pune în perspectivă resursele deviate către eforturi militare care ar putea fi folosite în schimb pentru proiecte de dezvoltare care ar putea fi benefice Societății pe termen lung.

„Binecuvântați sunt cei care fac pace, căci ei vor fi numiți fii ai lui Dumnezeu” (Matei 5:9).


Acest îndemn biblic subliniază importanța supremă a păcii în învățăturile creștine și ar trebui să servească drept ghid pentru politica internațională. Investițiile în armament, care perpetuează conflictele, subminează principiile fundamentale ale umanității. Este esențial de a se reconsidera cum ar trebui alocate resursele și prioritiza soluții care promovează pacea și stabilitatea globală. Deciziile de a aloca fonduri pentru război trebuie echilibrate cu investiții serioase în educație, sănătate și infrastructură, aducând beneficii tangibile la nivel mondial și construind un viitor mai pașnic pentru toți.

Guvernele Occidentale însă sunt incapabile de a pune în practică aceste principii.
Demagogia, impostura, dezinformarea , acapararea Puterii de “ Strate” legate de interese materiale și clanice conduc destinele Națiunilor!

Prin conștientizarea consecințelor profunde ale războiului și valorizarea păcii ca principiu fundamental am putea aspira la o lume în care resursele sunt direcționate către proiecte care îmbunătățesc calitatea vieții, nu către cele care o amenință.

Într-o eră globală în care interconectivitatea și interdependența națiunilor sunt mai accentuate ca niciodată, este imperativ să acționăm cu înțelepciune și compasiune, alegând calea care duce spre o coexistență pașnică și prosperă pentru toate popoarele lumii.

Dar unde putem găsi această Guvernare?

Război în Europa, în Orientul Apropiat, conflicte sângeroase și fără sfârșit în Africa!
Iar Asia , nu este mai prejos ! Dictatura Molahilor în IRAN ține sub teroare o Națiune de 85 de milioane iar în Myanmar (ex Birmania) din 1948, poporul este sub jugul unui regim militar sângeros!
Fără a uita Coreea de Nord unde Dictatura din “bunic la nepot“, care tot de la sfârșitul anilor 40” a instaurat aceiași opresiune criminală asupra unei întregi Națiuni!
America de Sud, dacă este relativ ferită pentru moment de războaie, este bântuită de rețelele narco-traficante sau are dictaturi inumane ca cele din Venezuela și Cuba și situații de haos ca în Haiti!

Un Tablou pesimist al Lumii actuale !

Vor fii capabile Forțele Binelui să aducă Victoria Luminii și a Păcii?

La începutul Săptămânii Patimilor , ne rugăm Marelui Arhitect al Universului și DOMNULUI Isus CRISTOS să Protejeze și să Aibă în Grijă , Omenirea Noastră

Gral.bg.(ret) Bartolomeu Constantin SĂVOIU
Directorul Jurnalului

sursă: patriaromana.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in EDITORIALE

To Top